Pistácie patří do skupiny ořechů. Najdeme je na mohutném stromu zvaném pistáciovník nebo řečík. Má tuhé listy, je opadavý a dorůstá do výšky až deseti metrů. Roste především v suchém klimatu s malým množstvím srážek, takže se mu skvěle daří v polopouštích a stepích. Tato dřevina je schopna plodit lahodné plody až tři sta let.

pistachios-3223507_960_720

U nás tyto oříšky pěstovat nelze, protože nerostou nikde, kde teplota klesá pod bod mrazu. Průměrně jeden strom vyprodukuje 50 kg ořechů, ačkoli toto množství nemůžeme brát jako stabilní hodnotu. Jeden rok plodí víc, druhý odpočívá a plodí míň. U nás se tedy setkáme pouze s dovezenými plody, které nepatří mezi úplně nejlevnější. Proto je vhodné kupovat výhodné balení, například balení pistácie 1 kg.

Pokud jste podlehli chuti pistácií, můžete je zakoupit ve formě loupané i neloupané, solené či nesolené, pražené či v podobě másla a krému. Vhodnější je samozřejmě kupovat surové plody bez příměsi soli, cukru, konzevantů apod.

V kuchyni je uplatníme především v dezertech, ale hodí se také do salátů, snídaňových směsí i hlavních pokrmů. Nejznámější a stále asi nejoblíbenějším receptem zůstává pistáciová zmrzlina. Tu si můžeme vyrobit také doma. V kastrolu smícháme mléko, vanilkový a moučkový cukr, vyloupané pistácie a vaříme asi 5 minut. Pistácie tak změknou a uvolní svou vůni (i chuť). Poté směs rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout v lednici. Přidáme smetanu, med a jemně nasekanou mátu, promícháme, znovu proženeme mixérem a dáme do mrazáku.

ice-cream-2202605_960_720

Z mnoha dezertů jmenujme například tento: pistácie, mléčnou čokoládu a třtinový cukr rozmixujeme, přidáme máslo, mléko, špetku soli, mouku smíchanou s kypřícím práškem a vlijeme na plech. Upečeme a potřeme krémem z rozpuštěné čokolády smíchané se zakysanou smetanou. Můžeme ozdobit pistáciemi nasekanými nahrubo.

Skvělé jsou také v nádivce například do kuřete. Tu připravíme ze starších rohlíků, které nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. K nim pak přidáme nastrouhaný celer a cibuli, olivový olej, mouku a vejce, dochutíme majoránkou, česnekem, solí a pepřem. Nakonec vsypeme nahrubo nasekané pistácie a vše promícháme. Necháme odležet a pak ji spolu s masem upečeme.