Anýz

Jednoletá rostlina dorůstající až do výšky 50 cm. Kvete od června a květem je dvounažka, která se sbírá v průběhu měsíce července a srpna.
Anýz je jednou z nejstarších známých léčivek, kterou chválil například Pythagoras. Pěstuje se ve velkém na Balkáně a ve Středomoří (Toskánsko), ale bez obtíží roste i v našich zahrádkách. Anýz má mírně nasládnou chuť a podobá lékořici. Je to jedno z koření evokující Vánoce. Jeho použití je u nás hlavně do koláčů, sušenek a pečiva.  Velice dobře se uplatňuje v indické kuchyni na úpravu vepřového masa. Je velice prospěšný pro zažívání a proti nadýmání, takže se už od pradávna přidává i do omáček, na drůbež a ryby. Má také silný protikřečový účinek a Julius Caesar ho rozdával hojně svým vojákům na válečných výpravách jako sladkost, která udržovala v dobrém stavu střeva jeho vojáků a rovněž přispívá proti vzniku zánětu dýchacích cest.
Stal se také nepostradatelnou složkou při výrobě některých likérů.
 Dobromysl obecná

Bazalka

Jednoletá bylina vyššího vzrůstu se u nás usadila hlavně po otevření hranic, kdy Češi začali poznávat italskou kuchyni v originálním provedení. Původ má ale v jižní Asii a do Evropy se dostala v 16. století z Indie a Iránu. Používá se čerstvá nať v době květu, která se i suší. V lidském organismu má vliv na vylučování žaludečních šťáv, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a odlehčuje odkašlávání. Šťáva z čerstvé rostliny se používala po kapkách při zánětech ucha.
Bazalka je velmi citlivá na teplo, proto se doporučuje hlavně do salátů a pokud se přidává na pizzu nebo do těstovin, mělo by to být těsně před konzumací.
 jídlo s bazalkou

Dobromysl

Vytrvalá bylina dorůstající 50 cm pochází ze Středomoří a je hojně rozšířená i u nás. Sbíráme nať. Rostlina obsahuje silici, hořčiny a třísloviny, které působí proti průjmům. Má dezinfekční, protikřečové a protiplísňové účinky. Pomáhá při kašli a při hojení ran. Sušená nať je typickým kořením na pizzu a je také jednou součásti oblíbeného provensálského koření.